Sinds 1980 zijn pospoelers en pulpvermalers de standaardoplossingen geweest, maar deze methoden kennen diverse nadelen, zoals hoge kosten, milieu-impact, infectiepreventie en contaminatie. Onnodig lange loopafstanden voor het zorgpersoneel, geuroverlast, hoog contaminatierisico en veel opslagruimte. Pospoelers en pulpvermalers zijn niet meer van deze tijd. In dit artikel bespreken we hoe de vacumeermachines en het concept van Less2Care een innovatieve en duurzame oplossing bieden voor deze problemen, terwijl je tegelijk voldoet aan de nieuwste richtlijnen.
De oplossingen voor Pospoelers en Pulpvermalers
Lagere Operationele Kosten: Zowel pospoelers als pulpvermalers verbruiken aanzienlijke hoeveelheden water en energie, wat resulteert in hoge kosten voor zorginstellingen. De vacumeermachine maakt geen gebruik van schoon drinkwater en heeft aanzienlijk minder energie nodig.
Milieu-impact: Het constante gebruik van water en energie, gecombineerd met de productie van afvalwater is niet duurzaam. Daarnaast lozen pospoelers of vermalers de medicijnresten in de urine en feces op het riool. De waterzuivering systemen kunnen medicijnresten er moeilijk tot niet uit filteren. Dit vervuilt het oppervlaktewater. Door het gebruikte incomateriaal in te zamelen in de Iso-Bag vacumeerzakken, hoeft het niet meer geloosd te worden op het riool. Daarnaast is de Iso-Bag gemaakt van 30% recyclede materialen en is de Iso-Bag zelf volledig recyclebaar.
Kortere loopafstanden: Het werken met pospoelers en pulpvermalers zorgt voor lange loopafstanden. Dit is niet meer nodig door gebruik te maken van de Iso-Safe inzamelkarren. Deze hebben een sterke klemveer en bij sluiting is de zak luchtdicht afgesloten. Hierdoor hoeven verzorgende niet meer het materiaal naar de pospoelers, pulpvermaler of container te brengen. Deze kan verzameld worden in de Iso-Safe en hoeft pas wanneer de zak vol is, weggebracht te worden. Dit verlaagt de werkdruk en zorgt voor korte looplijnen.
Betere infectiepreventie: De werkwijze met pospoelers en pulpvermalers brengt een medium tot hoge contaminatierisico met zich mee. Dit is niet goed voor de infectiepreventie van de afdeling. De Iso-Air, incombinatie met de Iso-Safe en recyclebare Iso-Bag kan het (mogelijk) besmette zorgmateriaal veilig ingezameld en verwerkt worden.
SRI richtlijnen opvang en afvoer van urine en feces
Sinds 22 maart, 2024 zijn de richtlijnen vernieuwd en is de vacumeermachine eraan toevoegt. Deze richtlijnen benadrukken het belang van hygiëne, efficiëntie en milieuvriendelijkheid in de opvang en afvoer van urine en feces. Volgens de keuzehulp is de methode met de vacumeermachine de beste. De Iso-Air vacumeermachine voldoet aan de strenge eisen van deze richtlijnen. De Iso-Air in combinatie met de Iso-Safe en Iso-Bag is een volledige, veilige en duurzame methode voor het opvangen en afvoeren van urine en feces.
Pospoelers en pulpvermalers inruilen
Less2Care biedt ook een aantrekkelijk recovery program aan, waarbij zorginstellingen tot €2000 terugkrijgen per pospoeler of vermaler. Dit programma helpt niet alleen bij de financiering van de overgang naar een duurzamer afvalbeheersysteem, maar ondersteunt ook instellingen bij het verlagen van hun operationele kosten, verhogen van de infectiepreventie, fijner geurbeleving en efficiënte werkwijze.